Přihlášení

Jste zde

Náboj 40 x 79 R Vickers-Crayford a jeho varianty

Synonyma

  • 1.59" Crayford
  • 1.59" Vickers-Crayford

Stručně o historii náboje 40 x 79 R Vickers-Crayford

1,59´´- Vickers rychlopalné dělo, Mk II byla britská lehká dělostřelecká zbraň navržená během první světové války. Původně byla určena pro použití v zákopech, jelikož o ni armáda ztratila během vývoje zájem, byla namísto toho testována pro použití v letadlech pro střelbu vzduch-vzduch a vzduchzemě. Ačkoli vystřelovala granáty a neměla schopnost vypalovat rakety, tak kvůli světelné stopě zápalného náboje byla známa, jako “raketová zbraň Vickers-Crayford.”

Vickers navrhl zbraň na počátku první světové války, zamýšlenou jako podpůrnou zbraň lehkého dělostřelectva pro použití pěchotou v zákopech, v kulometných hnízdech a otočných věžích. Byla vyvíjena jako lehká a snadno přenosná zbraň pro použití pěchoty, byla velmi malá a lehká vzhledem ke zbrani této ráže. Její lehká konstrukce určovala nízkou úsťovou rychlost, což mělo za následek krátký dosah. Zbraň byla příliš lehká, aby vydržela detonaci standardních britských výbušných střelivin, takže její munice místo toho používala balistit zabalený v plátěných pytlících. zbraň vypalovala vysoce výbušnou střelu o hmotnosti 1,2 libry (0,54 kg) rychlostí 244 metrů za sekundu, mohla také vystřelit střelu průbojnou rychlostí 305 metrů za sekundu. Nábojnice 40x79R byla zkrácenou verzí námořního protiletadlového náboje40x158R, s nábojnicí zkrácenou z 158 mm (6,22 palce) na délku 79 mm (3,11 palce).

Koncept použití 1,59 ´´ Vickers Mk II v zákopech byl nahrazen minomety, jenž byly jednodušší, levnější, snadno přenosné a účinnější. Proto bylo rozhodnuto ji upravit pro použití v letadle jako zbraň vzduch-vzduch proti vzducholodím a pozorovacím balónům a pro použití proti pozemním cílům, jako jsou vlaky, skládky munice a tanky. Při namontování na palubu letadla mohla zbraň vystřelit zápalné, průbojné a výbušné náboje. Zápalná střela za letu vydávala velmi horké plameny ze dvou otvorů ve své základně, což vypadalo, jako by zbraň vystřelila raketu; toto vedlo k zavádějícímu, ale široce používanému lidovému jménu „raketové zbraně Vickers-Crayford“ .

Rozměry

Obecné rozměry

Varianty náboje 40 x 79 R Vickers-Crayford

ID Profil Dno Dno ČB Rok Výrobce
15523 1917 Vickers Sons & Maxim - Crayford - Kent - UK

Jako ověřený uživatel můžete zobrazit všechny varianty náboje s podrobnými údaji.