Přihlášení

Jste zde

Náboj 7,92x57 Mauser Československé výroby

Zdavím Vás kolegové
Mám na Vás otázku jestli se jedná o cvičný náboj do pušky nebo kulometu .
Děkuji

Reakce na dotaz

Pouze přihlášení uživatelé mohou odpovídat na dotazy.

Cvičný mauser mal drevenú strelu.
Toto bude najskôr prerábka, vyrobená z ostrého náboja, pre novodobé expanzné zbrane.

V minulosti tieto náboje oficiálne vyrábala a predávala napr. f. HERMEX. Som presvedčený, že po odstránení strely a uzavretí nábojnice zostala vnútri nalaborovaná pôvodná prachová náplň. Boris LIZOŇ

Zdravím přátelé, tato nábojka se vyráběla ale bohužel zda pro pušku či kulomet jsem se nedopídil.

Nemůže to být výkres průmyslové nábojky ?

Všiml jsem si na výkresu v pravém horním rohu tabulky s náplněmi č.1 až č.5 - náplně jsou na cvičný náboj neobvykle vysoké, od 2,85 g po 3,18 g.

Naše cvičné vz.30 měly podle určení náplně od 1 g po 2,5 g, poválečné 7,92-Cv 1 g a 1,6 g, německé platzpatrone 1 g. Obdobný 7,62-Cv 59 má náplň 1,02 g, 7,62-KrCv (7,62x45) 1g.

???

 

Zaujímavé. Skôr by som bral do úvahy pušku, nakoľko u kulometu by takáto krátka nábojka bola pravdepodobným zdrojom závad a nejak mi nenapadá kulomet z tej doby s cvičným nástavcom, na vykonanie kompletného nabíjacieho cyklu.

Vláďo jen uvádím co říká archív, ten říká nábojka pro co už ne. Franta

Ale ty hodnoty navážky tam takové jsou ne?  Já si zvětšoval ten malý obrázek, tak jsem to nemohl přečíst přesně.

Navážky jsou vysoké, proto mě napadla nábojka do nějakého lisu nebo něčeho podobného.

Podľa výkresu to bude určite nejaký druh priemyslovej nábojky, pretože 5 rôznych navážok prachu pre cvičný náboj je neopodstatnených... Tiež by bol problém nalaborovať takmer 3,2 g cvičného str. prachu bez jeho zlisovania do nábojky týchto rozmerov. Náboj v úvode diskusie nezodpovedá aj usporiadaním dnového značenia náboju z výkresu, čo podporuje moju pôvodnú hypotézu. Boris LIZOŇ 

Naprosto souhlasím, mě šlo pouze o ten výkres. Zajímavá nábojka, zřejmě do nějakého původně německého vehementu.

Odpověď byla v časopise společnosti "7,92x57 československý se skládaným ústím, Společnost pro studium nábojů, č. 1/1997, s. 16.". Zcela určitě byly nábojky vyráběné pro filmové účely, pro palné lisy to není doloženo.

V případě náboje z fotek p.Žalmana s vámi plně souhlasím, ovšem nábojka na výkrese určitě nebyla určena pro filmové účely. Viz. 5 různých navážek prachu o velké hmotnosti. V článku se zmiňuje písemně neověřená existence prostřelovače kolejnic.