Přihlášení

Jste zde

Náboj 27 x 143 B Mauser experimental a jeho varianty

Synonyma

  • 27 x 143 B MRCA

Stručně o historii náboje 27 x 143 B Mauser experimental

V průběhu roku 1970 byl na základě dohody s německou vládou v rámci programu MRCA (Multi Role Combat Aircraft) u firmy Mauser v Obendorfu zahájen vývoj nového univerzálního leteckého kanonu, použitelného jak při vzdušných soubojích, tak proti pozemním cílům, který měl za cíl překonat všechny tehdejší konkurenční zbraně zejména poměrem mezi jeho rozměry a výkonem.

Kanon, později označený jako BK-27, vychází z německého experimentálního kanonu MG 213 vyvíjeného už koncem druhé světové války, stejně jako řada jiných systémů, jako např. britský ADEN, nebo francouský DEFA. Je to jednohlavňový rotační kanon s bubnem s pěti nábojovými komorami. Jeho automatika využívá impulsu plynů odebraných z hlavně.

Společně s vývojem kanonu byl pro něj také vyvinut zcela nový náboj ráže 27 mm, který přímo vycházel z náboje 30 x 113 B DEFA (který má ovšem také původ v německém náboji pro MG 213). Nábojnice byla prodloužena na délku 143 mm a stažena do krátkého krčku. Toto provedení je známo pouze z jedné výrobní série z roku 1971. Nábojnice je ocelová a fosfátovaná. . Záhy byla nábojnice prodloužena na délku 145 mm a zároveň byl zeslaben její dosedací nákružek. V tomto provedení byla nábojnice standardizována je vyráběna dodnes. Střely měly zpočátku měděnou vodící obroučku, která byla později nahrazena železnou. Všechny náboje pro kanon BK-27 mají zalisovaný elektrický zápal.

Rozměry

Obecné rozměry

Varianty náboje 27 x 143 B Mauser experimental

ID Profil Dno Dno ČB Rok Výrobce
20786 1971 Mauser Werke Oberndorf Waffensysteme GmbH Německo

Jako ověřený uživatel můžete zobrazit všechny varianty náboje s podrobnými údaji.